Utcai információs táblák

A Hiszi-Map Kft. logó terméke – HISZI térképpel!

Mindannyian találkoztunk már utazásaink során velük, automatikusan keressük a szemünkkel, hogy eligazítson egy település nevezetességeinek, vagy épp valamely hivatalának megtalálásában. Olyan természetesnek vesszük létezésüket, hogy ha nem találkozunk velük egy településen, szinte nem is értjük az okát. Eszünkbe sem jut elgondolkodni azon, hogy csak valamivel több, mint egy évtizede láthatjuk tömegesen őket országszerte. Azóta beépültek a köztudatba, életünk részeivé váltak. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindezt egy gyulai cégnek köszönhetjük, akik innovatív térképes termékek sorát fejlesztették ki, és segítették vele – érdemeik ellenére a háttérben maradva – az egész ország fejlődését. 20 év alatt kb. 800 magyar településen több ezer HISZI térképes utcai információs térkép szolgálja a lakosságot.

A Hiszi-Map Kft. logó utcai információs térképek első darabja Sarkadra készült 1992-ben. 1992-ben jelent meg az első térképek egyikeként Sarkad településtérképe. Göndöcs Péter ügyvezető felajánlotta az akkori sarkadi polgármesternek nemcsak Sarkad térképének elkészítését, hanem a település utcai információs térképének elkészítését is. Ez településmarketing szempontjából is nagyon fontos lépés volt Sarkadnak, melyet a polgármester úr is felismert. Az önkormányzatok saját költségvetésükből nem tudták finanszírozni a térképek elkészítését, így a település vállalkozói a térképeken reklám célú felületeken megjelenhettek, mely reklám bevételekből sokszor sikerült a térképek teljes költségét előteremteni. Jelen esetben ebből sikerült a kültéri információs térképet is elkészíteni.

Az utcai információs településtérképek elterjesztésével a Hiszi-Map Kft. logó egy olyan etalont hozott létre, ami addig még csak nyomokban létezett az ország településein. Ezzel elmondhatjuk, hogy cégünk mintát teremtett az önkormányzatoknak.

A 90-es évek második felében az akkori kistérségek nagy részébe a Hiszi-Map Kft. logó révén eljutottak az utcai információs térképek. Robbanásszerűen, sokszor egyszerre 20-40 településre készültek és kerültek ki egy időben az információs térképek és információs táblák.


Zalagyömrő


Megyer


Csabrendek

Az információs táblák készítését különböző marketing cégek is felvállalták mellettünk. Ezen cégek számára is mi biztosítottuk a jogtiszta térképet. Magyarországon csak a HISZI végzett dokumentált, valódi térképészeti felmérésen alapuló, az ország minden településére kiterjedő munkát. Ennek a majd egy évtizedig tartó kőkemény munkának az eredménye volt az a térképi adatbázis, majd az ebből kifejlesztett térinformatikai rendszer, ami a HISZI TÉRKÉP szerzői jog alá eső terméke.

Néhány marketing cég egyszerűen a cégünk honlapjáról letöltött térképeket, vagy az általunk készített és kiadott Megyeatlaszok alapján utánrajzolt térképeket használták fel céljaikra, sajátjukként eladva azt. Maga a jogvédelem azóta is óriási harcot jelent. Rengeteg információs táblán azóta sincs feltüntetve a HISZI TÉRKÉP, sem mint jogtulajdonos, sem mint szerző, vagy készítő.

Településenként általában nem csak egy, hanem több információs térkép készül. Több, mint 10 év távlatából azonban még mindig vannak települések, ahol nincsenek információs táblák, így folyamatosan jönnek a megkeresések cégünkhöz.

Cégünk a településtérkép átadását, vagy a tábla megszerkesztését is vállalja, melyre a település saját információi, fotói kerülnek fel. Sok esetben maga a település a digitális térképét kéri csak, majd ők vállalják a tábla grafikus szerkesztését, annak kinyomtatását és a kihelyezését is. Magyarország piacvezető térképészeti társaságának ez csak az egyik eredeti innovatív terméke. A további jelentős, országosan legtöbb térképes termékcsoportjainkról sorozatunk későbbi darabjai szólnak…

Milyen is egy utcai információs tábla?


Gyepükaján információs térképe

Gyepükaján utcai információs táblája

Minden kültéri tábla alapja a térkép, utcanevekkel. Erre épülve, ehhez tartozhatnak különböző információs egységek: pl. utcajegyzék keresőhálóval – főleg nagyobb települések esetén. Azonban nem minden információs táblának az az elsődleges célja, hogy az utcák azonosíthatók legyenek, hanem hogy valamiféle tematikát jelenítsenek meg: pl. látnivalók, nevezetességek megjelenítése. Ennek jelölése történhet számozással és listával, képes illusztrációval bővítve.

Sok esetben közérdekű információk nyújtása a cél: közhivatalok, iskolák, kórházak feltüntetése, közérdeklődésre számot tartó létesítmények, kulturális helyszínek feltüntetése: művelődési ház, koncert-terem, mozi, színház stb. A helyi vállalkozások feltüntetése is gyakorlat.

A kültéri táblák elemei: Település neve, lépték, Észak jel, különféle információs boxok, általános információk: telefonos körzet hívószám, település lélekszám, postai irányítószám. Minden esetben a térkép jogtulajdonosának logója megjelenik a térképen.

Fotózza le a településének térképét Hiszi-Map Kft. logó TÉRKÉP- csomagért!

Játékot hirdetünk minden térképeket szerető és használó kedves olvasónknak. Fényképezze le településének információs tábláját, a rajta lévő információs térképpel! Töltse fel Facebook oldalunkra, és a legtöbb megosztást és legtöbb tetszést (like-olást) elérő képeket minden héten egy térkép ajándékcsomaggal jutalmazzuk! Az ajándékcsomagban a kedves feltöltő régiójának válogatott térképei és atlaszai szerepelnek majd! Ne hagyja ki, még most küldje el! A legjobban sikerült képeket minden héten feltöltjük honlapunkra is!

gyula-terkep.jpg
A Gyulai Tourinform előtt található kültéri táblánk fotója.
Gyulán ezen kívül még 10 utcai információs térkép található.

 

Utcai információs táblák képeken

Legyen itt az Ön településének táblája is! Küldje be!


Apácatorna


Apc


Csabrendek


Egyházasdengeleg


Erdőkürt


Felsőtárkány


Gyepükaján


Győr-Szentiván


Győrsövényház


Hercegszántó


Inárcs


Komárom


Komárom-Szőny


Komárom-Molaj


Koppánymonostor


Tiszaföldvár


Vanyarc

Utcai információs térképek képeken


Bazsi


Bodorfa


Csabrendek


Csorna


Dabronc


Gógánfa


Gyepükaján


Hetyefő


Hosztót


Káptalanfa


Kisújszállás


Kisszékely


Megyer


Nemeshany


Rigács


Sümegprága


Sümeg


Szentimrefalva


Ukk


Zalaerdőd


Zalagyömrő


Zalameggyes


Zalaszegvár