Hírek | A HISZI – TÉRKÉP honlapja

Hírek

Ha HISZI megtalálja címmel megjelent a cégünk történetét bemutató könyv.

Írta: / 2021. május 24. hétfő / Kategória: Egyéb kategória / -

Ha HISZI megtalálja címmel megjelent a cégünk történetét bemutató könyv.

Ha HISZI Megtalálja Könyv

A könyv 160 oldalon, több száz illusztráción keresztül, Dr. Erdész Ádám történész, levéltár-igazgató szakszerű kérdezésével és kommentárjaival bontja ki a rendszerváltást követő HISZI-cégtörténetet.

Izgalmas, fordulatos történeteken keresztül ábrázolja Magyarország és Románia teljes településtérkép – rendszerének létrehozását.

Sok-sok Gyulai és nem Gyulai ember áldozatos munkájának mai napig tartó hatású alkotását.

A könyv végén egy szűkített listában felsoroljuk annak a több mint 80 embernek a nevét, akik a HISZI munkatársaiként részt vettek Magyarország települései feltérképezésének koordinálásában.



Kinyitjuk a HISZI – könyvet…

Dr. Erdész Ádám bevezető – előszava

A hátsó borító könyvismertetője


A könyv megvásárolható …
Gyulán és Orosházán az IQ könyvesboltokban, valamint a HISZI-TÉRKÉP facebook oldalán. Hamarosan egyéb helyeken is…
Ára: 3990 Ft

A Gyula Televízióban megjelent riport a HISZI-könyvről.

Eredményekben gazdag, Békés, Boldog Új Évet Kíván a TÉRKÉP Kft. !

Írta: / 2020. január 03. péntek / Kategória: Egyéb kategória / -

Eredményekben gazdag, Békés, Boldog Új Évet Kíván a TÉRKÉP Kft. !

Minden kedves partnerünknek eredményekben gazdag, békés, boldog új évet kívánunk. 2020-ban is állunk rendelkezésükre és várjuk a térképes, térinformatikai, és grafikai szerkesztési jellegű megkereséseket.

Így az új év elején végigtekintve a 2019-es éven az alábbiakban, kedvcsinálóul bemutatunk néhény térképet a tavalyi évben készített térképeink közül:

A vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület területének információs térképe. A térkép megjeleníti a térség látnivalóit, nevezetességeit, továbbá az Eurovelo 14 kerékpárútvonalat, az ajánlott kerékpártúrákat és a működő szőlőhegyeket is.
A vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület területének információs térképe. A térkép megjeleníti a térség látnivalóit, nevezetességeit, továbbá az Eurovelo 14 kerékpárútvonalat, az ajánlott kerékpártúrákat és a működő szőlőhegyeket is.

• Egyik nagyobb projetkünk keretében elkészítettük a gyorshajtás detektálás alap adatbázisát, amely során az országos út-, és utcahálózati gráfunkhoz hozzárendeltük a megengedett legnagyobb sebességhatárok értékeit. • Aktualizáltuk az országos közúthálózatot érintő súlykorlátozások adatbázisát.

• Egyik nagyobb projetkünk keretében elkészítettük a gyorshajtás detektálás alap adatbázisát, amely során az országos út-, és utcahálózati gráfunkhoz hozzárendeltük a megengedett legnagyobb sebességhatárok értékeit.

• Aktualizáltuk az országos közúthálózatot érintő súlykorlátozások adatbázisát, amelyet számos partnerünk használ fel logisztikai célú feladatainak megoldásához.

Elkészítettük a Pilisborosjenő község teljes közigazgatási területét ábrázoló,  utcaszintű  térképét, a településen kihelyezett egyedi nyomtatású, kültéri információs térképek alaptérképeként.
A megszerkesztett térképen fotókkal illusztrálva megjelennek a látnivalók, nevezetességek, továbbá az ide látogató turisták  tájékozódását segítve, elhelyeztük település utcalistáját is.
Elkészítettük a Pilisborosjenő község teljes közigazgatási területét ábrázoló, utcaszintű térképét, a településen kihelyezett egyedi nyomtatású, kültéri információs térképek alaptérképeként. A megszerkesztett térképen fotókkal illusztrálva megjelennek a látnivalók, nevezetességek, továbbá az ide látogató turisták tájékozódását segítve, elhelyeztük település utcalistáját is.

Egy kedves helyi partnerünk megkeresésnek eleget téve elkészítettük Gyula város mintegy 10 db. ajánlott futóútvonalának térképét. Ezek részben Gyula környékén, illetve másrészt a városon belül ajánlanak futóútvonalakat az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

Egy kedves helyi partnerünk megkeresésnek eleget téve elkészítettük Gyula város mintegy 10 db. ajánlott futóútvonalának térképét.
Ezek részben a városon belül, illetve másrészt Gyula környékén ajánlanak futóútvonalakat az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.
Paks belterületi, utcaszintű térképét aktualizáluk és terjesztettük ki a város teljes közigazgatási területét ábrázoló, utcaszintű térképé.
Paks belterületi, utcaszintű térképét aktualizáluk és terjesztettük ki a város teljes közigazgatási területét ábrázoló, utcaszintű térképé.
A Paks utcaszintű térképéhez kapcsolódó projekt kapcsán készítettük el a Paks környékét ábrázoló, egyedi szerkesztésű digitális térképet.  Ezt a térképet a grafikus felhasználású, 1:500.000-es léptéknek megfelelő felbontású, település szintű, közigazgatási tematikájú Magyarország járástérképünk metszeteként szerkesztettük meg.
A Paks utcaszintű térképéhez kapcsolódó projekt kapcsán készítettük el a Paks környékét ábrázoló, egyedi szerkesztésű digitális térképet. Ezt a térképet a grafikus felhasználású, 1:500.000-es léptéknek megfelelő felbontású, település szintű, közigazgatási tematikájú Magyarország járástérképünk metszeteként szerkesztettük meg.

Vésztő város megrendelésére készítettük el a település, egyedi szerkesztésű, belterületi, utcaszintű  információs térképét. A térképen a látnivalók és a nevezetességek mellet a település legfontodsabb információt is megjelenítettük.
Vésztő város megrendelésére készítettük el a település, egyedi szerkesztésű, belterületi, utcaszintű információs térképét. A térképen a látnivalók és a nevezetességek mellet a település legfontodsabb információt is megjelenítettük.

Göndöcs Péter térképei adják az alapját a Google Maps adatbázisának

Írta: / 2019. január 18. péntek / Kategória: Egyéb kategória / -

Kedves Érdeklődő!

Az alábbiakban változatlanul közöljük a Gyulai Hírlapban 2019. január 12-én megjelent cikket.

” …

A TÉRKÉP Kft. ügyvezetőjével a cég történetéről beszélgettünk

Gyula városában bizonyára sokan ismerik Göndöcs Pétert, ahogyan az általa alapított és vezetett TÉRKÉP Kft. – korábbi nevén HISZI-MAP Kft. – neve is ismerős lehet, de azt valószínűleg már kevesen tudják, hogy mit is köszönhetünk a térképekkel foglalkozó cégnek. Az ügyvezetővel az indulásról beszélgettünk, a cég terjeszkedéséről és térnyeréséről, a megyeatlaszokról, a GPS-navigáció megjelenéséről, a Google szerepéről, valamint a nemrégiben harmadik kiadását megélt fürdővárosi útikönyvről.

Göndöcs Péter a TÉRKÉP Kft. ügyvezetője

Göndöcs Péter
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Göndöcs Péter azzal kezdte, hogy 1989 őszén indította el a TÉRKÉP Kft.-t – amely a kezdetekkor még egyéni vállalkozásként, majd bt.-ként működött –, gyakorlatilag tőke és vállalkozói ismeretek nélkül, hiszen a szocializmusban még nem voltak magánvállalkozások. Előtte négy munkahelye volt: dolgozott művelődési ház igazgatójaként, volt a SZOT-üdülő kulturális programszervezője, a megye első családsegítő központjának vezetője, valamint a Thermál Camping vezetője is.

Mint mondta, népművelőként és programszervezőként megtanulta, hogyan kell az emberek igényeit felmérni és kiszolgálni, így elérkezettnek látta az időt, hogy belevágjon saját ötletei megvalósításába.

A kezdeti időkben saját irodája sem volt a cégnek, a marketing sem úgy működött még a 90-es évek elején, ahogy manapság, de így is számos olyan ötletet valósított meg önerőből, amely akkor újdonságnak számított. Reklámújságok kiadásával is foglalkoztak, Göndöcs Péter ekkor találkozott olyan térképekkel, amelyekben reklámokat is elhelyeztek, így elkészített egy olyan Gyula-térképéket, amelyben reklámok is helyet kaptak: ezek finanszírozták a kiadást.

– Nagy sikere volt – mondta Göndöcs Péter, hozzátéve, hogy állandóan volt konkurencia, de amíg azok leragadtak egy-egy város térképénél, ők továbbmentek, és Sarkad térképét is elkészítették, majd jött Gyomaendrőd, Makó, Mezőtúr, Nyíregyháza, Mosonmagyaróvár és számos más település. A térképek mennyisége mellett az új típusú szervezésmódszertan és a kreativitás volt a kulcs, ezeknek köszönhetően született meg az újfajta rendszer.

A TÉRKÉP Kft. atlaszaiz és térképeit bemutatóm vitrin Göndöcs Péter irodájában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az ügyvezetőtől megtudtuk, több éven keresztül készítettek reklámokkal ellátott térképeket, a kis településeken viszont nem volt elég reklámozó, így merült fel az első megyeatlaszok ötlete. Ezekbe az adott megyék összes településének térképe helyett kapott, és újdonságként a városok címerei is szerepeltek bennük, amelyeket a kiadó gyűjtött össze először Magyarországon.

– A megyeatlaszokból 1994-től 2000-ig háromszázezer példányt adtunk el – emelte ki Göndöcs Péter. Megtudtuk, hogy ezeket a kiadványokat használták a rendőrök, a tűzoltók, a mentők, a fuvarozók és az idegenforgalmi cégek is, valamint számos olyan vállalkozás, amelynél elengedhetetlen volt a pontos helyismeret.

A megyeatlaszok készítése során találkoztak először a térinformatika fogalmával, melynek lényege, hogy a térképek földrajzi koordinátákat tartalmaznak, amelyekhez adatbázisokat lehet csatolni. A cég elkezdte a magyarországi térképeket egy térinformatikai adatbázissá alakítani, ma Magyarországon minden jelentős térinformatikai fejlesztés a TÉRKÉP Kft. eredetei felméréseinek a felhasználásával készül.

A 90-es évek végén – nyugatról származó hírek alapján – kezdte el a cég a forradalmian újnak számító GPS-navigációs felméréseket végezni. A technológiai fejlődés a terjeszkedést és a bővítést vonta maga után: 2002-ben Göndöcs Péter megalakította a budapesti székhelyű Top-Map Kft., valamint a Kolozsváron működő Suncart Kft.-t, amelynek a fő feladata a GPS-es alapú gépjármű-navigációs adatbázisok fejlesztése volt. A Suncart készítette el emellett a romániai város- és településtérképeket, valamint a megyeatlaszokat is.

A 2000-es évek elején tehát már két hazai és egy külföldi cégből állt Göndöcs Péter térképes és térinformatikai „birodalma”, a terjeszkedéssel párhuzamosan pedig lassan teljessé vált mind Magyarország, mind Románia térinformatikai adatbázisa és GPS-navigációs adatbázisa.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

2004-ben a két ország navigációs adatbázisát továbbadták – többek között – két nagy cégnek, a Navtechnek és a TeleAtlasnak, amelyek főként autógyártóknak szállították be a térképeket. Az adatbázisok előállítására hatalmas összegeket költött a három cég, ezért szükséges lépés volt a sokirányú értékesítés, azonban jött egy nem várt fordulat, amikor a TeleAtlas továbbértékesítette a térképes adatbázisokat egy olyan vállalatnak, amely addig csak internetes keresőt működtetett: ez volt a Google.

Göndöcs Péter elmondta, hogy a TeleAtlasnak való eladáskor, 2004-ben, még nem tudták, hogy a Google tervezi a saját navigációs alkalmazását – a Google Mapset –, amelyet végül 2006-ban indítottak el, benne a magyar szakemberek által készített térképekkel.

– Azt hittem, hogy egyeduralkodók leszünk két országnak a piacán, az fel sem merült bennünk, hogy lesz majd egy új típusú cég, amely mindezt ingyenesen közzéteszi a világhálón. Csapdába kerültünk: ha a térképeinket ingyen elérhetik az emberek, akkor nem fogják tőlünk a továbbiakban megvásárolni.

Megtudtuk, hogy a cég árbevétele 2006-tól kezdődően drasztikusan csökkent, az értékesítési lehetőségek gyakorlatilag megszűntek, így a vállalat tevékenységet is át kellett strukturálni. A továbbiakban már főleg csak magyarországi térinformatikai fejlesztésekkel, útikönyvekkel és tematikus térképekkel foglalkozott a vállalkozás, így készültek el olyan útmutatók, mint a kerékpáros-, a lovas- és a horgásztérképek, országszerte pedig több mint 8000 olyan utcai térképet állítottak már fel, amely az adott település utcahálózatát és látványosságait mutatja.

Beszélgetésünk második felében tértünk át a Gyula és környéke című útikalauz harmadik, jelentősen bővített kiadására, amelyet júliusban jelentettek meg. A könyv első verziója 2004-ben, a második pedig 2009-ben jelent meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A történethez hozzátartozik, hogy a TÉRKÉP Kft.-nek volt egy térképboltja, ahol útikönyveket és ajándéktárgyakat is kaphattak az érdeklődők. A 2000-es évek elején egyre többen érdeklődtek, hogy árulnak-e gyulai útikönyvet. A cég ebben az időszakban még nem foglalkozott ilyen kiadványokkal, Göndöcs Péter viszont a 80-as években a mostani Erkel Hotelben – az akkori SZOT-üdülőben – volt kulturális programszervező, ebben a minőségében pedig számos városi és megyei kirándulást szervezetett, így a helyismerete és a felkészültsége adott volt, hogy belevágjon az útikalauz elkészítésébe.

Mint mondta, az elkészült kötetnek nagy sikere volt mind a turisták, mind a gyulaiak körében. A könyvek városnéző séták köré szervezik a turisztikai információkat, a fürdőváros mellett pedig Sarkad, Doboz, Elek, Szabadkígyós, Kétegyháza, Lőkösháza is megjelent egy térképpel és településismertetőkkel, a harmadik kiadásban pedig már Újkígyós is szerepel, valamint a vár körüli régészeti kutatások eredményei és a város szecessziós épületeit bemutató anyag is színesíti a kiadványt.

A harmadik kiadás eddig csak magyar nyelven jelent meg, ellentétben az első kettővel, amely a magyar mellett angolul, németül és románul is elérhető volt a vásárlók számára. Mindez azért is fontos, mert azokban számos olyan turisztikai jelentőségű történés még nem szerepel, amely az új kiadásban már helyet kapott: az Almásy-kastély, az AquaPalota, a felújított Erkel-ház vagy éppen a ferences romkert. Göndöcs Péter hozzátette, hogy szeretné a harmadik kiadást is több nyelven megjelentetni, de ehhez a városvezetés segítségére is szükség van.

– A fiatalokban már fel sem merül, hogy volt olyan időszak, amikor nem volt ennyi térkép, számukra ez a számítógép, az internet és a mobiltelefonok korában már evidencia – fogalmazott Göndöcs Péter. Kiemelte, azért is tartja fontosnak, hogy megismerjék a történetét, hogy az emberekben tudatosuljon: amit milliók használnak nap mint nap, ahhoz meghatározó és elengedhetetlen volt az ő munkájuk.

Az útikalauz harmadik kiadása
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

… “

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván a TÉRKÉP Kft. !

Írta: / 2018. december 22. szombat / Kategória: Egyéb kategória / -

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván a TÉRKÉP Kft. !

Minden kedves eddigi és leendő kedves partnerünknek áldott, békés karácsonyt és eredményekben gazdag, sikeres új esztendőt kívánunk.
2019-ben továbbra is várjuk szíves térképes, térinformatikai, és grafikai szerkesztési jellegű megkereséseiket.
Az alábbiakban, kedvcsinálóul néhány az idei évben készített információs térképünket helyezzük a virtuális karácsonyfa alá.

Csongrád város információs térképe

Csongrád város információs térképe

Úrkút község információs térképe

Úrkút község információs térképe

Badacsonytördemic térképe a turistaút hálózattal

Badacsonytördemic térképe a turistaút hálózattal

A TEIT és A JETA működési területe

A TEIT és A JETA működési területe

 

Dunaalmás információs térképe

Dunaalmás információs térképe

Súr kilátási térképe

Súr kilátási térképe

Megjelent Gyula és környéke útikalauz harmadik, jelentősen bővített kiadása

Írta: / 2018. november 07. szerda / Kategória: Egyéb kategória / -

A TÉRKÉP Kft. gondozásában megjelent a Gyula és környéke útikalauz harmadik, jelentősen bővített kiadása.

Az útikalauz 2004-es első kiadását követően 2009-ben jelent meg újra. Az útikalauz alapvető tematikája nem változott a korábbiakhoz képest, ezúttal is séták köré szervezi a turisztikai információkat.

A most 3000 példányban megjelent harmadik, magyar nyelvű kiadás fontos újdonsága, hogy az olvasó elé tárja, a vár körüli legújabb régészeti kutatások eredményeit és kiegészült a város szecessziós épületeit bemutató anyaggal is.

Az előző két kiadásban a Gyula város környékén lévő települések közül Sarkad, Doboz, Szabadkígyós, Kétegyháza, Lőkösháza, Elek jelentek meg néhány oldalas településismertetővel, fotókkal és a Hiszi-Map utcaszintű térképeivel. A most megjelent kötet az eddigieken túlmenően tartalmazza Újkígyós város legfontosabb turisztikai információit is.

Több kiváló gyulai fotós munkájából építkezve, a korábbiakhoz képest sokkal több fotó teszi szemléletesebbé, élvezetesebbé az olvasó számára az útikalauzt.

A Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében tartott útikalauz bemutató résztvevői számára a TÉRKÉP Kft. (HISZI-MAP) egy prezentáción keresztül mutatta be a cég közel harmincéves fennállása alatt a magyar térképészetben és az üzleti térinformatikai területén bejárt útját, tevékenységét, munkáit és eredményeit. Továbbá ez a prezentáció bemutatja, végig pergeti a frissen megjelent útikalauz lapjait az érdeklődők számára.

 

A Gyulai Várfürdő főbejárata előtti információs térkép idei frissítése …

Írta: / 2017. július 08. szombat / Kategória: Egyéb kategória / Címkék: , , / -

A Gyulai Várfürdő főbejárata előtti információs térkép idei frissítése …

A TÉRKÉP Kft. közel 25 éve üzemelteti a Gyulai Várfürdő főbejárata előtti információs térképet.
A térképet és a városi információkat évente frissítjük.
A közelmúltban történt meg információs térkép idei cseréje.
Jó érzéssel tölt el bennünket, amikor reggeltől-estig, elsősorban a turisták, de sok helyi lakos is nézegeti, tanulmányozza az információs táblákat. 🙂

A TÉRKÉP Kft. információs táblája a Gyulai Várfüdrő előtt

A TÉRKÉP Kft. információs táblája a Gyulai Várfüdrő előtt

A Várfürdő előtti térképes információs tábla

A Várfürdő előtti térképes információs tábla

A Várfürdő előtti térképes információs tábla

A Várfürdő előtti térképes információs tábla

Befejeződött a városi, kültéri információs térképek felújítása

Írta: / 2016. október 03. hétfő / Kategória: Egyéb kategória / -

Befejeződött a városi, kültéri információs térképek felújítása

Interjú Göndöcs Péterrel, a Térkép Kft. ügyvezetőjével.

(Gyula TV híradó, 2016.09.24)

Egyedülálló újdonság!!! Horgász- és lovastérkép!!!

Írta: / 2016. július 28. csütörtök / Kategória: Egyéb kategória / -
Magyarországon elsőként, –  egy megye összes horgászati helyének, valamint összes lovas objektumának, és a megye teljes kerékpárút-hálózatának ábrázolásával –  elkészült és megjelent:

Békés megye horgász-, kerékpáros- és lovas térképe

• mintegy 150 horgászvíz Békés megye területén,
• 33 lovaglási hely,
• több száz km-nyi kerékpárút ábrázolása,
a  térkép hátoldalán horgászhelyek, lovardák elérhetőségei, címük, telefonszámuk is megtalálható,

 

Békés megye horgász, kerékpáros és lovas térképeA vadonatúj térkép megvásárolható:

a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségénél
(5600 Békéscsaba, Bajza u. 11.),

horgászboltokban,
Gyulán és Orosházán az IQ Könyvesboltban,
Tourinform Irodákban,
valamint több turisztikai objektum ajándékboltjában.

Térképünk utánvéttel megrendelhető cégünknél:

TÉRKÉP Kft., 5700 Gyula, Városház u. 19.,
Telefon:66/463-323, e-mail: hiszi-map@hiszi-map.hu
A térkép bevezető ára: 1.490 Ft + postaköltség.

Haromszor

Békés megye horgász, kerékpáros és loavas térképének első oldala.

A kiadvány címoldala /A képre kattintva az térkép online demója új ablakban nyílik meg!/

Békés megye horgász, kerékpáros és loavas térképének hátoldala.

A kiadvány hátoldala, a horgász és lovas információkkal. /A képre kattintva az térkép online demója új ablakban nyílik meg!/

 

Albertirsa információs térképe …

Írta: / 2016. április 01. péntek / Kategória: Egyéb kategória / -

Most készült el a legfrissebb papírtérképünk Albertirsa városáról. Fogadjátok szeretettel!
A Google Maps-en megjelenő térképeinkhez hasonlóan ezt a térképünket is közkinccsé tesszük! 🙂

Szervezőket keresünk!

Írta: / 2016. február 23. kedd / Kategória: Egyéb kategória / -

WANTED! 🙂

Papír alapú és digitális térképek, kiadványok szervezéséhez, szerkesztéséhez és menedzseléséhez szervezőket keresünk.

Feltételek: Jó kommunikációs készség, szervezői gyakorlat, szakmai önéletrajz, személygépkocsi.

TÉRKÉP Kft.
5700 Gyula, Városház u. 19.
Telefonszám: 66/463-323
E-mail: hiszi-map@hiszi-map.hu