A kezdetek: Magyarország valamennyi településének feltérképezése | A HISZI – TÉRKÉP honlapja

A kezdetek: Magyarország valamennyi településének feltérképezése

Írta: / 2013. május 22. szerda / Kategória: Egyéb kategória / -

Hogyan jutott el egy 1989-ben elindult gyulai vállalkozás az első – kézzel rajzolt – Gyula térképtől a Google Maps Magyarország térképig? Ki, ill. kik voltak, akik rendíthetetlen kitartással feltérképezték hazánk minden települését, melynek térképészeti és térinformatikai alapját a Google Maps és az IGO GPS navigáció is használja?

Göndöcs Péter ügyvezető, mondhatjuk egyszemélyes ötletgazda és marketing szakember a rendszerváltással egy időben indította el vállalkozását. Saját bőrén tanulva a magyar kapitalizmust, több szálon tartotta fenn a céget, amely a magyar térképészet fellegvárává nőtte ki magát. Felismerte, hogy az akkor semmiből felbukkanó vállalkozásoknak reklámra van szükségük. A tevékenységi kör kezdetben főképp ezt a vonalat képviselte: reklámmal szervezett fali naptárakat, saját reklámújságot és egyéb marketing kiadványokat jelentetett meg.

Akkoriban a térképészeti tevékenység még nem tudta volna fenntartani a semmiből létrejött kis céget, így az anyagiak miatt is fontos volt a melléktevékenységek végzése. Üzlethelyiség nélkül, teljesen a nulláról, kommunikációs eszközök hiányában kellett elindulni. Az üditőital-sűrítmény forgalmazástól a társkeresésig, jószágközvetítéstől a gépkocsi alkatrész eladásig mindennel foglalkozott. Ez a sok-sok dolog segített abban, hogy elindulhasson az első térkép elkészítése: a Gyula térkép.

Abban az időben három másik társaság is készített Gyuláról térképet, de a legjobban sikerült térkép a HISZI nevéhez fűződött. A HISZImozaikszó eredeti jelentését ma már nem sokan tudják, akkoriban az összes reklám plakáton ez ált: Humán Ismereteket Szervező Iroda. Ez az előre tervezett profilt, a humán szolgáltatások bevezetését jelezte. A Gyula térkép sikerének köszönhetően a tevékenységek tömkelegével foglalkozó vállalkozás kijelölte azt a tevékenységet, melyben nagyobb perspektívát látott. Így lett a főprofil a térkép. A melléktevékenységek elhagyásával a felszabadult energiák is a várostérképek készítésében összpontosultak. Ekkor került a vállalkozás nevéhez a map szócska, jelezve a fő tevékenységi kört.

Tudni kell, hogy ebben az időszakban az ország városairól térképek vagy nem voltak, vagy csak régi-, többnyire hiányos, elavult adatokat tartalmazó példányok álltak rendelkezésre. Az egész ország feltérképezését pedig egyetlen magán-, vagy állami cég sem merte – vagy épp nem tudta volna – bevállalni.

A Békés megyéből elindult maroknyi kis csapat 1990-1994 között elkészítette több mint száz magyarországi település íves térképét, a megyék településcímerekkel ellátott térképeit, és Magyarország térképét. Ez a teljesítmény ebben az időben azt eredményezte, hogy a cég készítette a legtöbb térképet Magyarországon, megelőzve az 1990-ig állami monopóliumot élvező Kartográfia Vállalat jogutódját – a Kartográfia Kft.-t is!

A várostérképek készítése szó szerint a semmiből építkezve valósult meg. A lelkesedés vitte tovább a csapatot a nap mint nap jelentkező finanszírozási gondokon. A települési önkormányzatok a teljes költségét nem tudták állni az adott település feltérképezési munkálatainak, így a küldetés sikeréért a cég még azt is bevállalta, hogy a költségek töredékéért dolgozzon. Mindezek ellenére is sok-sok konkurenssel, főleg helyi vállalkozással kellett megküzdeniük.

Az 1994 őszén Kft.-vé alakult vállalkozás új célt tűzött ki: elkészíti az ország valamennyi (3150) településének térképét. Ezt más térképkiadó cég sem akkor, sem azóta nem merte felvállalni. Mivel egyesével ez lehetetlen vállalkozásnak tűnt, ezért egyszerre sok település térképének elkészítése és egy kiadványban történő megjelentetése jelentette a megoldást. Így született meg a Megyeatlasz koncepciója, amely minden, az adott megyében található település térképét tartalmazza, háromnyelvű településismertetővel, közérdekű információkkal és fényképekkel kiegészítve. 15 év alatt a 19 megye atlaszát 3-4-szer is újra kiadták, összesen kb. 300.000 Megyeatlasz-példányban.

A HISZI-MAP Kft.-t megelőzően Magyarországon és külföldön semmilyen ehhez hasonló tartalmú, tematikájú és megjelenésű atlaszok, kiadványok a piacon nem voltak. A Megyeatlaszokból építkezett fel az a térinformatikai rendszer is, mely később a Google Maps magyarországi térképeit és az IGO szoftverek GPS navigációs alapjait is adták.

Ha tetszett cikkünk, kérjük ossza meg, hogy mások is tájékozottabbak lehessenek!!!

Nem lehet hozzászólni