GYULA Városi Útikalauz (2004.) | A HISZI – TÉRKÉP honlapja

GYULA Városi Útikalauz (2004.)

Írta: / 2013. július 01. hétfő / Kategória: Egyéb kategória / -

Tudta-e Ön, hogy Gyula egyetlen, full-színes, keménytábla-borítós Útikönyvét a HISZI-MAP Kft. adta ki 2004-ben és 2008-ban is?

Az alábbiakban adalékokat, megjegyzéseket írunk a Gyula-Útikönyv kiadásának körülményeiről. A 4 külön kötetben (magyarul, angolul, németül és románul) kiadott Gyulai Útikönyvünk a mai napig több szempontból is „messzeföldön” egyedülálló.

A Gyula Útikönyv elkészítésének okai

Az 1990-es évek óta működő Térképboltunkban számtalan turista keresett Gyuláról városi útikalauzt. Mivel cégünk meghatározó tevékenysége volt a magyarországi és romániai térképkiadás, jó ideig nem akartuk felvállalni egy profi Gyulai Útikönyv elkészítését. Évekig jeleztük az illetékeseknek, hogy a várost nagy károk érik amiatt, hogy turisták ezrei nem találnak rendszerezett, útvonalak szerint feldolgozott, történeti, idegenforgalmi útikönyvet. Gyuláról úgy mentek haza, hogy nem tudták, hol jártak.

Felkutattunk, s évekig árusítottunk 1980-as évekből megmaradt, elfekvő gyulai magyar- és német nyelvű, fekete-fehér városismertető kiadványokat, hogy legalább valamit olvashassanak Gyuláról a turisták.

Miután a „Hivatal” nem „harapott” a várost érintő igényre, egy év „érlelés” után 2003-ban belevágtunk a nagy munkába.

Cégünk munkatársainak a Magyarországon és Romániában zajló országos térképes projektjeink miatt sem ideje, sem energiája nem volt az útikönyv szövegeinek megírásához, ezért Göndöcs Péter ügyvezető a város régi nagy „öregeit”, Dr. Czeglédi Imrét és Dr. Szabó Ferencet kérte fel a szövegek megírására és lektorálására.

Mivel a Gyulai Várnak éppen ekkor folyt a teljes felújítása és a Vármúzeum átalakítása, ezért a tervek leírására Dr. Havassy Pétert, a múzeum igazgatóját kértük fel. Ekkor még nem volt Kossuth téri és belvárosi átalakítás sem.

A Gyulai Városi Útikalauzunknak a Hiszi-Map Kft. logó koncepciója szerint rengeteg gyönyörű fényképet kellett tartalmaznia. Ezért a fotók elkészítésére a város legjobb fotósait kértük fel, és az ő fotóikból válogattuk ki a „legütősebbeket”.

A Hiszi-Map Kft. logó Gyula Útikalauzának meghatározó koncepcionális alapjává tettük, hogy mindazt a tudást amit 15 év alatt, mint Magyarország meghatározó térképkiadója kitaláltunk – megtanultunk – a Gyula Városi Útikalauzunk minden információját részletes térképes szelvényeink alapján lehet a leghatékonyabban feldolgozni. A turistáknak, valamint a város lakosságának is egyformán nagy szüksége volt arra, hogy megismerjék Gyula városát. A látványosságoknak, turista-útvonalaknak a használata leghatékonyabban térképi alapon történhet. Ezt csak kevés Útikönyv szerkesztői ismerik fel.

A Gyula Útikönyv missziója

Cégünk, mint kereskedő (Térképboltunk) szembesült a Gyulai Útikalauz hiányával. Évekig bosszankodtunk a várost ért károk miatt.
A város érdeke, – a Gyula városa által meghatározott információkat tartalmazó, a Gyula városa által kiadott Útikönyv elkészítésének szükségessége – passzív polgárként bosszankodva akár el is engedhettük volna ezt a feladatot. Ehelyett a Hiszi-Map Kft. logó missziót vállalt: több mint 10 millió Ft-nyi költséget magára vállalva, 4 külön kötetben világszínvonalú útikönyvet tett le Gyula városának jelképes asztalára.
Gyula város cégei felismerték az Útikönyv szükségességét, így az önköltségek egy részét céges reklámokkal tudtuk finanszírozni.

Végül a 4 kötetnyi (a legjobb nyomdai technológiával készülő) útikönyvekből elővásárolt valamennyi kész példányt cégünktől a város. Tény, hogy Gyula városának érdekében egy magáncég nagy anyagi- és szellemi áldozatot hozott, ugyanis az-az összeg, amit az útikönyvek elkészítésébe fektettünk (szövegírók munkadíja, fotók jogdíja, nyomda költség, stb., és a cégünk eredeti szaktudásán alapuló számtalan, szerkesztéssel töltött idő és energia) jóval nagyobb költséget tesz ki, mint amit az eladott könyv-példányokból sok év alatt valaha is visszakapunk.

A mai világban egy jó minőségű Útikönyv egy ekkora városban nem rentábilis üzleti befektetés, hanem a szeretett város számára elvégzett misszió. Cégünket a jól végzett munka öröme, a kreatív alkotás végeredménye, és Gyula városának szeretete motiválta.

A magyar- és a külföldi turisták elismerése a kárpótlás az anyagi befektetésért – sokak szerint az ország egyik legjobb városi Útikalauzát kapták kézbe Gyulán. Ma sem sokan tudják, hogy a HISZI-MAP-nak ezek a városi kötetei nem üzleti befektetések, hanem anyagi szinten veszteséget hozó, de a város számára számtalan elismerést okozó kiadványok.

Ezért történhetett meg az, hogy 2008-ban már a felújított Vár, és az időközben teljesen megújult belváros okán újra kiadtuk a városhoz tartozó néhány település ismertetőjével kibővített Gyula és környéke útikalauzunkat. A frissített és bővített Gyula útikönyvünk újra 4 különböző verzióban: magyar-, angol-, német- és román kötetben jelent meg.

Gyula Útikönyvünkből jelentős mennyiségű ingyenes példányt adtunk ajándékba többek között városunk testvérvárosaiba induló diákjainak, zenészeinek, valamint a Gyulai és Megyei Könyvtáraknak is.
Azt gondoljuk, hogy ezekkel a tetteinkkel számos alkalommal segítettük Gyula városát önzetlenül.

Útikönyvünk gyulai fotók és könyvek reneszánszát indította el

2×4 külön kötetben kiadott Gyulai Útikönyvünkkel olyan hullámot indítottunk el a városról szóló tematikus könyvek kiadásában, ami a Könyveink megjelentetése előtt egyáltalán nem létezett. A mi Útikönyveinkben megjelent szebbnél-szebb fotó előtt alig voltak a városról fénykép-sorozatok. Azóta viszont fotós könyvek, tematikus könyvek, Facebook fotó-sorozatok és gyulai internetes fotó albumok sora indult el.

Ennek a virágzásnak, és az ezt elindító útikönyveink inspiráló hatásának szívből örülünk és büszkék vagyunk rá.

Ha tetszett cikkünk, kérjük ossza meg, hogy mások is tájékozottabbak lehessenek!!!

 

A Gyula és környéke útikalauz megvásárolható a TÉRKÉP Kft. Gyula, Városház u. 23. szám alatti TÉRKÉPBOLTJÁBAN, vidékieknek postai utánvéttel is szállítjuk!

Következik a Gyulai Vár c. könyvünk történetének ismertetése!

További cikkek:

Nem lehet hozzászólni